Landslagsaktuell

...tankar om svensk fotboll..

Café Bollklubben

Publicerad 2017-12-18 07:02:08 i Svensk fotboll,

Släng dig i väggen Martin Wicklin! I Söndagsintervjun berättar Igor Krulj om bl a värvningsprocessen, spelfilosofi, positioner och den för tillfället något oklara situationen för några av spelarna i truppen. Häng med! 
Hej Igor!

Vi kör enligt det berövade konceptet Café Bollklubben med den obligatoriska bärsfrågan som avslutning!
– Lite välförtjänt semester nu efter att HBK på ett ovanligt tidigt stadium ”spikat” truppen inför kommande säsong. Har det varit en medveten strategi/tanke bakom det? Vet att du inte varit så länge i klubben men kan du säga om ni arbetat på ett annorlunda sätt i år jämfört med tidigare?
Det var en tidig utgångspunkt att efter tävlingssäsongen 2017 börja slutföra värvningsprocessen och att desto tidigare vi satte truppen, utan att stressa fram något, desto tidigare kan vi börja processen och uppbyggnaden inför 2018.
Vi införde även nya verktyg, ett eget skapat HBK verktyg som innehåller självskattning och utformande av en handlingsplan mellan spelare och tränarstab, och även nya verktyg för tränings- och matchanalys. En så klar trupp som möjligt, gör att förberedelserna påbörjats och vi kan börja fokusera på 2018.
Jag kom till klubben först i början av februari och väljer därmed att prata nutid/framtid enbart.

– I år alternerade du mellan olika system som 4-2-3-1 och en trebackslinje i olika konstellationer. Vilken formation skulle du säga kommer vara den som HBK i grunden kommer att utgå ifrån 2018?
Vi kommer att utgå ifrån en 3-backslinje 2018, där variationen mellan 3-5-2/3-4-3 kommer att utnyttjas för att ta de 3 poängen som man ställs inför.
Arbetssättet och principerna i vårt sätt att spela är av större vikt än siffrorna bakom en formation.

– När ni värvat spelare inför 2018, har ni då haft ett särskilt spelsystem i åtanke när ni sonderat marknaden?
Vi gick i höstas över till 3-5-2, då vi ansåg att spelarmaterialet och prestationen därefter skulle bli mer effektiv.
I detta transferfönster har vi velat få in spelartyper som både förstärker vår trupp i form av karaktär, ledaregenskaper, men även spetsegenskaper vi anser vi kommer vara i behov av under 2018 och framåt.
En värvningsprocess är omfattande med många personer involverade, dock tränarnas ord har sin vikt, och där skapas en helhetsbild av både spelaren och människan.

– Hur skulle du beskriva din grundläggande spelfilosofi/spelidé?
Ett lag består av många olika individer, som ska ställas inför höga krav när dem väl ställs på planen. Vi vill gärna stärka dessa individer och få dem att vara medvetna om sin fotbollsutveckling. Därefter ska vi få ihop dessa individer att tillsammans prestera för HBK.
Jag bryter ner spelet i olika delar och moment som man ställs inför i en match, där ska det finnas en tydlighet i vår speluppbyggnad hur vi kontrollerat tar oss fram på planen och börja spela anfallsfotboll. Anfallsfotbollen ska bestå av både omställningar och etablerade anfall, en variation med ett bra och gemensamt beslutstagande.
Matcher vinns ju med bollen vid fötterna, därav vid bollförlust ska laget på ett disciplinerat och modigt tillvägagångssätt vinna tillbaka bollen där den hör hemma, d.v.s. hos en HBK:are. Defensiven är ett lagsamarbete som ska bestå av disciplin och vilja att offra sig i löpning och mod för laget.

– I vilka roller är nyförvärven Thomas Boakye, Andreas Hadenius och Dida Rashidi främst tänkta att användas?
Boakye är främst tänkt som wingback, och kan spela på båda sidorna.
Dida konkurrerar på alla centrala mittfältspositioner, med offensiva egenskaper.
Hadenius är i första hand vår defensiva balansspelare på mittfältet, men kan vi behov även spela mittback.

– För få mittbackar är ett ämne som diskuterats bl. a supportrarna sedan Fredrik Liverstam lämnat och Marcus Johanssons kontraktstatus är oklar. Jag kan tycka att Jesper Westerberg kan passa bra som höger mittback i en trebackslinje, håller du med?
Jag håller med att Jesper W kan användas till höger i en 3:a. Han gjorde det under hösten någon enstaka match, och har även tidigare spelat där.
Jag anser att vi har bra täckning på vår 3:a.

– Ser du Gabriel Gudmundsson främst som forward eller yttermittfältare i nuläget?
I den formationen vi spelar ser jag Gabbe främst som en av två/tre forwards. Med sina spetsegenskaper ska han slå ut motståndare och bidra med poäng till laget.

– I vilken roll ser du helst Höskuldur Gunnlaugsson?
Höggi kommer användas högt upp i planen, men kan med sin klokhet och uppoffring även spela höger wingback. En spelare och människa som bidrar med lugn till laget.

– Är ovan nämnde Johansson och Ardian Berisha avskrivna som HBK-spelare inför 2018?
Vi kommer kommunicera gällande Markus Johansson inom kort.
Berisha har haft det olyckligt med en skada som höll han borta i mitten på året, han är helt skadefri och behöver få speltid, därmed kommer vi skiljas åt.

– Hur är läget med Alexander Arvidsson?
Arvid kämpar på något oerhört med sin rehab. Han utsattes för en svår knäskada, där knäskålssenan blev skadad, då är rehabtiden en aning längre än en korsbandsskada.
Därav har vi tålamod med honom, och försöker hjälpa Arvid på alla sätt vi kan för att få honom att avancera i sin rehab. Arvid har ju haft en tuffare resa med skador än många andra i truppen, men jag vill gärna höja honom till skyarna för hans inställning till fotbollen, jag har en stor respekt för honom.

– Stort lycka till framöver! Och till sist: när du kopplar av hemma i soffan med en bärs efter ett väl genomfört träningspass – vilken bärs blir det?
 Efter träningen brukar vi analysera och gå igenom den…
Är inte så himla förtjust i alkohol, men efter en derbyseger kan en Peroni, ljus Italiensk öl, komma fram.

Jaha ja, vad trodde jag egentligen? Bärs efter träningen? Det är ju en seriös kille vi har att göra med här. Stort tack för din tid Igor!
 

Bollklubbsbloggen: Hadenius

Publicerad 2017-12-14 20:21:00 i Svensk fotboll,

Ett bra val av HBK i slutänden. 

Det slutade som det oftast gör när HBK jagat mer meriterade nyförvärv – med nobben. Inte ens med en kassakista full med Sead-pengar lyckades HBK trumfa ekonomiskt ansatta Helsingborg. Ganska märkligt kunde jag spontant tycka vilket fick mig att skicka iväg en trevare till Tomas Nilsson – grävande reporter på Helsingborgs Dagblad och som granskat HIF och även Landskrona Bois ingående vid ett par tillfällen (ja nästan i klassisk ”Hallandsposten style”).

”Hej Tomas!

Såg att Abubakari precis blivit klar för HIF. HBK var ju också ute efter honom men vad jag förstått föll det på det ekonomiska. HBK med 35 miljoners-försäljningen av Sead Haksabanovic har alltså inte råd medan ekonomiskt ansatta HIF har det. Vet ju att du har granskat HIF mycket och det skulle vara intressant att höra om du har någon kommentar till detta? Är det något jag missar?” 

”Hejsan, Kan ju vara flera orsaker. 

1. Hur vill HBK spendera sina pengar och bygga ett lag?

2. Hur stort känner HIF att behovet är att få in den här typen av karaktär. Alltså hur mycket av totalen går att lägga på en enskild spelare.

3. Kontraktslängd. Brukar vara väldigt avgörande – i synnerhet i hög ålder för spelaren. 

Ungefär så. 

Mvh/ Tomas”

Ja, ungefär så. Det är ju bara att konstatera att man som utomstående bara känner till en bråkdel av vad som spelar in bakom stängda förhandlingsdörrar. Men istället för 27 allsvenska matcher 2017 fick HBK 13 allsvenska minuter fördelade på 11 matcher (måste ju nästan vara någon slags rekord) under samma år. 

Å andra sidan.

Fredrik Nilsson, SLO hos IFK Norrköping – skriver så här på Twitter om Andreas Hadenius: Grattis! Underskattad fotbollsspelare och en fantastisk människa.

Och en check med skrivarfränden Niklas Broweus på kamraterna.net ger följande:

”Hadenius har vi egentligen inte sett särskilt mycket av de två säsonger han tillhört IFK:s A-trupp. Han har mest fått komma in i slutskedet av matcherna, då och då. Oftast som innermittfältare. Men det är ju en fysisk spelare, lojal, ger allt för laget. Dock begränsad i passningsspelet och inte heller snabb. Men å andra sidan har han aldrig fått något förtroende i IFK. Jag tror att han kan växa en hel del om han känner sig mer säker på sin plats, att han får göra misstag. Skulle vara intressant att se honom i en miljö där han kan få mer speltid.” 

Och det är någonstans där vi landar. Att det ändå känns BRA att HBK värvar en spelare som Andreas Hadenius. Att man inte låter sig dras med i den snurrande lönekarusellen utan väljer att satsa på en förhoppningsvis oslipad diamant som fortfarande är relativt ung och utvecklingsbar och har en bra karaktär. Och till syvende och sist är det ju ändå på den där 65 x 108 meter gröna gräsplätten allt ska avgöras. 

Att sen HBK en och en halv vecka före jul säger sig ha spikat truppen inför nästa säsong är inte någonting annat än helt jävla fantastiskt. Åtminstone med tanke på hur det vanligtvis sett ut de senaste åren. 


Liknande inlägg

Äntligen debut i för Cibicki i Leeds!

Publicerad 2017-12-11 19:00:29 i Utlandsproffs,

Och fler svenska utlandsframgångar i helgen.

Förre Malmöspelaren Pawel Cibicki fick äntligen debutera för Leeds i mötet med Queens Park Rangers i helgen. Efter en skada byttes Cibicki in med dryga halvtimmen spelad. Han stod sedan för en assist i 3-1 segern och fick fina betyg i Yorkshire Evening Post. Leeds parkerar nu strax under play off-platserna för uppflyttning till Premier League.

Simon Gustafsson (tidigare Häcken) gjorde både ett- och två noll för Roda hemma mot Groningeni holländska Eredivise. Det var Gustafssons första fullträffar sedan augusti. Det räckte dock bara till en poäng sedan Roda tappat till 2-2 mot slutet. Tungt för laget som ligger kvar på en nedflyttningsplats.

I Danmark kvar det svenskmöte när serieledande Bröndby med Simon Tibbling i laget drabbade samman med Tobias Sanas Aarhus från nedre halvan av tabellen. Tibbling gav huvudstadslaget ledningen i början av matchen men Sana skulle ändå få sista ordet när han med en straffspark fullbordade Aarhus upphämtning från 0-2 till 2-2 i den 76:e minuten.

Sebastian Andersson som lämnade Norrköping i somras har fått en pangstart i Kaiserslautern i zweiter Bundesliga. I söndags blev det åter mål (hans sjätte för säsongen) när det forna storlaget tappade 1-0 till 1-1 hemma mot Ingolstadt på slutet. Tungt för Ronnie Hellströms och Torbjörn Nilssons gamla klubb som är fortsatt jumbo i serien. 

Om

Min profilbild

Håkan Ericsson

Hallänning som halkade ner till Skåne på ett bananskal och blev kvar! Halmstads BK är klubben i hjärtat. Redaktör och krönikör för Himlen är Blå på SvenskaFans.com.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela