Landslagsaktuell

...tankar om svensk fotboll..

Café Bollklubben

Publicerad 2017-12-18 07:02:08 i Svensk fotboll,

Släng dig i väggen Martin Wicklin! I Söndagsintervjun berättar Igor Krulj om bl a värvningsprocessen, spelfilosofi, positioner och den för tillfället något oklara situationen för några av spelarna i truppen. Häng med! 
Hej Igor!

Vi kör enligt det berövade konceptet Café Bollklubben med den obligatoriska bärsfrågan som avslutning!
– Lite välförtjänt semester nu efter att HBK på ett ovanligt tidigt stadium ”spikat” truppen inför kommande säsong. Har det varit en medveten strategi/tanke bakom det? Vet att du inte varit så länge i klubben men kan du säga om ni arbetat på ett annorlunda sätt i år jämfört med tidigare?
Det var en tidig utgångspunkt att efter tävlingssäsongen 2017 börja slutföra värvningsprocessen och att desto tidigare vi satte truppen, utan att stressa fram något, desto tidigare kan vi börja processen och uppbyggnaden inför 2018.
Vi införde även nya verktyg, ett eget skapat HBK verktyg som innehåller självskattning och utformande av en handlingsplan mellan spelare och tränarstab, och även nya verktyg för tränings- och matchanalys. En så klar trupp som möjligt, gör att förberedelserna påbörjats och vi kan börja fokusera på 2018.
Jag kom till klubben först i början av februari och väljer därmed att prata nutid/framtid enbart.

– I år alternerade du mellan olika system som 4-2-3-1 och en trebackslinje i olika konstellationer. Vilken formation skulle du säga kommer vara den som HBK i grunden kommer att utgå ifrån 2018?
Vi kommer att utgå ifrån en 3-backslinje 2018, där variationen mellan 3-5-2/3-4-3 kommer att utnyttjas för att ta de 3 poängen som man ställs inför.
Arbetssättet och principerna i vårt sätt att spela är av större vikt än siffrorna bakom en formation.

– När ni värvat spelare inför 2018, har ni då haft ett särskilt spelsystem i åtanke när ni sonderat marknaden?
Vi gick i höstas över till 3-5-2, då vi ansåg att spelarmaterialet och prestationen därefter skulle bli mer effektiv.
I detta transferfönster har vi velat få in spelartyper som både förstärker vår trupp i form av karaktär, ledaregenskaper, men även spetsegenskaper vi anser vi kommer vara i behov av under 2018 och framåt.
En värvningsprocess är omfattande med många personer involverade, dock tränarnas ord har sin vikt, och där skapas en helhetsbild av både spelaren och människan.

– Hur skulle du beskriva din grundläggande spelfilosofi/spelidé?
Ett lag består av många olika individer, som ska ställas inför höga krav när dem väl ställs på planen. Vi vill gärna stärka dessa individer och få dem att vara medvetna om sin fotbollsutveckling. Därefter ska vi få ihop dessa individer att tillsammans prestera för HBK.
Jag bryter ner spelet i olika delar och moment som man ställs inför i en match, där ska det finnas en tydlighet i vår speluppbyggnad hur vi kontrollerat tar oss fram på planen och börja spela anfallsfotboll. Anfallsfotbollen ska bestå av både omställningar och etablerade anfall, en variation med ett bra och gemensamt beslutstagande.
Matcher vinns ju med bollen vid fötterna, därav vid bollförlust ska laget på ett disciplinerat och modigt tillvägagångssätt vinna tillbaka bollen där den hör hemma, d.v.s. hos en HBK:are. Defensiven är ett lagsamarbete som ska bestå av disciplin och vilja att offra sig i löpning och mod för laget.

– I vilka roller är nyförvärven Thomas Boakye, Andreas Hadenius och Dida Rashidi främst tänkta att användas?
Boakye är främst tänkt som wingback, och kan spela på båda sidorna.
Dida konkurrerar på alla centrala mittfältspositioner, med offensiva egenskaper.
Hadenius är i första hand vår defensiva balansspelare på mittfältet, men kan vi behov även spela mittback.

– För få mittbackar är ett ämne som diskuterats bl. a supportrarna sedan Fredrik Liverstam lämnat och Marcus Johanssons kontraktstatus är oklar. Jag kan tycka att Jesper Westerberg kan passa bra som höger mittback i en trebackslinje, håller du med?
Jag håller med att Jesper W kan användas till höger i en 3:a. Han gjorde det under hösten någon enstaka match, och har även tidigare spelat där.
Jag anser att vi har bra täckning på vår 3:a.

– Ser du Gabriel Gudmundsson främst som forward eller yttermittfältare i nuläget?
I den formationen vi spelar ser jag Gabbe främst som en av två/tre forwards. Med sina spetsegenskaper ska han slå ut motståndare och bidra med poäng till laget.

– I vilken roll ser du helst Höskuldur Gunnlaugsson?
Höggi kommer användas högt upp i planen, men kan med sin klokhet och uppoffring även spela höger wingback. En spelare och människa som bidrar med lugn till laget.

– Är ovan nämnde Johansson och Ardian Berisha avskrivna som HBK-spelare inför 2018?
Vi kommer kommunicera gällande Markus Johansson inom kort.
Berisha har haft det olyckligt med en skada som höll han borta i mitten på året, han är helt skadefri och behöver få speltid, därmed kommer vi skiljas åt.

– Hur är läget med Alexander Arvidsson?
Arvid kämpar på något oerhört med sin rehab. Han utsattes för en svår knäskada, där knäskålssenan blev skadad, då är rehabtiden en aning längre än en korsbandsskada.
Därav har vi tålamod med honom, och försöker hjälpa Arvid på alla sätt vi kan för att få honom att avancera i sin rehab. Arvid har ju haft en tuffare resa med skador än många andra i truppen, men jag vill gärna höja honom till skyarna för hans inställning till fotbollen, jag har en stor respekt för honom.

– Stort lycka till framöver! Och till sist: när du kopplar av hemma i soffan med en bärs efter ett väl genomfört träningspass – vilken bärs blir det?
 Efter träningen brukar vi analysera och gå igenom den…
Är inte så himla förtjust i alkohol, men efter en derbyseger kan en Peroni, ljus Italiensk öl, komma fram.

Jaha ja, vad trodde jag egentligen? Bärs efter träningen? Det är ju en seriös kille vi har att göra med här. Stort tack för din tid Igor!
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Håkan Ericsson

Hallänning som halkade ner till Skåne på ett bananskal och blev kvar! Halmstads BK är klubben i hjärtat. Redaktör och krönikör för Himlen är Blå på SvenskaFans.com.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela